Składniki na formę kominową:
- 250 g mąki
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 4 płaskie łyżki kakao
- starta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Formę smaruję olejem i posypuję bułką tartą.
- Przygotowuję dwie miski. Do każdej wsypuję 125 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej skórkę z cytryny.
- Masło ucieram z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę.
- Ubijam białka i dodaję do powyższej masy.
- Masę dzielę na połowę. Do jednej dodaję mąkę z kakao, do drugiej ze skórką z cytryny.
- Masę ciemną wylewam do blaszki, a na nią masę jasną.
- Piekę około godziny do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz