Bardzo smaczne, lekko kwaskowe ciasto dzięki kremowi cytrynowemu, którego głównym składnikiem jest lemon curd. Przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, ale warto je rozłożyć na dwa dni: jednego dnia można upiec ciasto szpinakowe, a drugiego wykonać resztę.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
ciasto szpinakowe:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
warstwa cytrynowa:
- 2 cytryny
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
dodatkowo:
- 1 galaretka borówkowa
- biszkopty z pomarańczową galaretką
Przygotowanie:
- Ciasto szpinakowe: jajka ubijam z cukrem; olej miksuję ze szpinakiem i dodaję do masy jajecznej; do powstałej masy dodaję mąkę z proszkiem i sodą; wszystko dokładnie mieszam i wylewam do formy piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
- Warstwa cytrynowa: do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Do masy dodaję ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
- Masę cytrynową wylewam na ciasto szpinakowe i wkładam do lodówki.
- Na masę cytrynową wykładam biszkopty i zalewam tężejącą galaretką borówkową rozpuszczoną w dwóch niepełnych szklankach wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz