Pyszne muffinki nafaszerowane kawałkami czekolady. Znakomite na jesienno-zimowe podwieczorki. Dodatkowo można je nafaszerować skórką pomarańczową i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki na 10 sztuk:
- 2 jajka
- 2 większe marchewki starte na tarce o dużych oczkach (u mnie mają około 110 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- Jajka miksuje z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli i cynamon, następnie dodaję olej. Na koniec wrzucam marchewkę i drobno posiekaną czekoladę.
- Przelewam do foremek na muffinki. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 25 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz