Od dawna zapuszczałam się, aby zrobić roladę biszkoptową. Zwlekałam bo wydawało mi się, że jest ona bardzo trudna. Okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Rolada wyszła pyszna i z pewnością na stałe u nas zagości. Zrobiłam jednak za dużo kremu i nie mogłam zwinąć rolady. Po ubraniu kilku łyżek wyszło tak jak chciałam :). W składnikach podaję proporcje na krem po ubraniu kilku łyżek.
Składniki na roladę o długości 30 cm:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
krem:
- 120 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru
- 150 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Biszkopt: Białka ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, Masę wylewam na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 30x20 cm. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku 25 minut. Upieczone ciasto przekładam na ręcznik (papier na górze); zdejmuję papier i zawijam w rulon razem z ręcznikiem
- Krem: kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier i mascarpone oraz kawałki brzoskwiń.
- Biszkopt rozwijam, kładę krem i zwijam ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz