Przepis na klasyczną karpatkę z ciasta parzonego. Krem ma idealną konsystencję. Nie wypływa, ani nie jest zbyt zwarty.
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
na ciasto ptysiowe:
na ciasto ptysiowe:
- 3 małe jajka
- 65 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na krem karpatkowy:
- 1 budyń waniliowy
- 360 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 110 g masła
Przygotowanie:
- ciasto ptysiowe: masło rozpuszczam z wodą, następnie dodaję mąkę i mieszam; zdejmuję z ognia wbijam pojedynczo jajka i mieszam, na koniec dodaję proszek do pieczenia; ciasto (jest dosyć klejące) dzielę na dwie części, każdą wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni aż będzie rumiane i z charakterystycznymi górkami; podczas pieczenia nie otwieram drzwi piekarnika.
- krem karpatkowy: gotuję szklankę mleka, do pozostałego mleka wsypuję cukier i budyń (proszek) i mieszam a następnie dodaję do gotującego się mleka i mieszam, kiedy budyń jest gęsty zdejmuję z pieca i zakrywam folią; masło ubijam i stopniowo dodaję budyń.
- Na pierwszą warstwę ciasta ptysiowego wykładam krem karpatkowy i przykrywam drugą częścią ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz