Biszkopt z delikatnym kremem i musem jabłkowo - pomarańczowym. Zamiast galaretki pomarańczowej można użyć cytrynowej, której często używam w połączeniu z musem cytrynowym. Torcik jest niezwykle prosty w wykonaniu, a do tego bardzo smaczny.
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecała 1/3 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 250 g mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki
- 4-5 łyżeczek cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
na masę pomarańczową:
- 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 250 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 10 łyżek musu jabłkowego
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i miesza łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 min do suchego patyczka. Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty.
- Masa pomarańczowa: galaretkę (proszek) oraz żelatynę (proszek) rozpuszczam w szklance wody a następnie dodaję mus i mieszam.
- Krem: Śmietankę ubijam na sztywno a następnie dodaję mascarpone, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dokładnie miksuję. Krem dzielę na 3 części. Pierwszą kładę na blat biszkoptu i kładę do lodówki do zastygnięcia, następnie kładę warstwę musu i odkładam do lodówki. Pózniej kolejną warstwę kremu i biszkopt. Górę tortu i boki dekorują pozostałą warstwą kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz