Proste do zrobienia ciasto z dużą ilością owoców. Użyłam przezroczystej galaretki, ale kiedy używamy owoców z puszki np. brzoskwiń możemy do zrobienia galaretki użyć syropu, który nam zostanie.
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
na biszkopt:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/6 szklanki mąki
- 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
na górę:
- 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym
- 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)*
- owoce - u mnie maliny, borówki, winogrono jasne i ciemne oraz brzoskwinie
* dodałam żelatynę aby galaretka była sztywniejsza
Przygotowanie:
- Biszkopt: białko ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtko oraz przesiane mąki z proszkiem i miesza łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 15 min do suchego patyczka.
- Na biszkopt kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz