Bardzo lubię ciasto marchewkowe i często robię je w różnych kombinacjach. Tym razem po raz pierwszy zrobiłam je z pomarańczą i skórką pomarańczową. Wyszło znakomite - z wyczuwalnym smakiem pomarańczy i delikatną nutką cynamonu, który zawsze dodaję do ciasta marchewkowego.
Składniki na formę o wymiarach 18×18 cm:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1/2 dużej pomarańczy
- 1 średnia marchew ( u mnie ma 80 g)
- 1/2 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamon oraz olej. Mieszam do połączenia składników mikserem.
- Do masy dodaję posiekaną skórkę pomarańczową, marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz pomarańczę pokrojoną na małe kawałki i pozbawioną błonek. Wszystko mieszam łyżką i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni opcja góra-dół przez około 40 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz