Smaczne, puszyste i pełne czekolady ślimaczki są doskonałe na śniadanie do porannej kawy jak i na podwieczorek. Wyjęte prosto z pieca rozeszły się błyskawicznie.
Składniki na 18 sztuk:
na ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 230 g mąki + odrobina do posypania ciasta
- 4 łyżeczki cukru
- 15 g miękkiego masła
- 15 ml oleju
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
na nadzienie:
- 90 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 płaska łyżeczka cukru ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 10minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuję pozostałą przesianą mąkę oraz rozczyn, jajko, masło, olej i pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszam, wyrabiam ciasto, posypuję odrobiną mąki i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- W małym garnku na małym ogniu rozpuszczam czekoladę z masłem i śmietaną (masa będzie dosyć gęsta) .
- Rozwałkowuje ciasto na prostokąt o wymiarach 40×30 cm. Jeśli ciasto podczas wałkowania się klei posypuję stolnicę mąką. Następnie prostokąt smaruję rozpuszczoną czekoladą i zwijam w roladę. 40-centymetrowy wałek przecinam ostrym nożem na ślimaczki o szerokości około 2 cm. Ślimaczki układam na blachę wyłożoną papierem i przykrywam ściereczką na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni około 16 minut aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz