Tomatokeftedes to nic innego jak placuszki pomidorowe. Są rewelacyjnym pomysłem na śniadanie np. zamiast jajecznicy. Robi się je szybko i sprawnie. Należy jednak pamiętać aby użyć do nich mocno dojrzałych pomidorów, które mają w sobie dużo soku.
Składniki na 8 sztuk:
- 500 g soczystych pomidorów ( 2 większe sztuki)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 6 listków bazylii drobno posiekanych
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- około 100 g mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzam, usuwam skórkę i drobno siekam. Dodaję posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ( dodaję jej tyle aby ciasto było gęste).
- Na rozgrzany olej wylewam porcje masy i smażę z obu stron do zarumienienia.
- Podaję ze śmietaną lub dipem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz