Lubię ciasto szpinakowe - jego smak, a przede wszystkim intensywny zielony kolor. Tym razem jest ono z kwaskowym kremem limonkowym, który znakomicie pasuje do ciasta.
Składniki na formę o średnicy 19 cm:
na ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 150 g świeżego szpinaku
na krem limonkowy:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki soku z limonki
- otarta skórka z 2 limonek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g miękkiego masła*
* można dodać 20-30 g masła więcej jeśli chcemy by krem był jeszcze bardziej gęsty; dla mnie jednak ta konsystencja była wystarczająca
Przygotowanie:
- Ciasto: świeży szpinak myję i bardzo dobrze osączam, blenduję blenderze razem z olejem na jednolitą masę.
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę (ubijam mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie wlewam szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ciasto przekladam do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Piekę przez około 35-40 minut do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
- Ciasto wyjmuję z pieca. Jak ostygnie przecinam na dwa blaty i ścinam lekko górę z górnego blatu. Będzie ona póżniej posypką.
- Krem: w garnuszku zagotowuję połowę szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko miksuję z mąkami, jajkami i skórką z limonki na jednolitą masę. Mleko z jajkami i mąką wlewam do wrzącego mleka i cały czas mieszam, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu. Po chwili masa gęstnieje. Zdejmuje z palnika, przykrywam folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawiam do wystudzenia. Do zimnej masy dodaję stopniowo masło i mieszam łyżką. Następnie stopniowo dodaję sok z limonki miksując jednocześnie wszystko mikserem na jednolitą masę.
- Na pierwszy blat wykładam połowę kremu. Na drugi drugą połowę. Posypuję lekko pokruszonym ciastem szpinakowym, który został ze ścięcie górnego blatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz