sobota, 10 czerwca 2023

Babka makowa z jabłkami


 Składniki na formę keksową o wymiarach 11x30 cm:

  • 145 g maku
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka 
  • 150 g masła lub margaryny
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
  • 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie: 
  1. Masło lub margarynę rozpuszczam.
  2. Do miski dodaję suche składniki: mak, mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
  3. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę dodaję stopniowo suche składniki z roztopionym tłuszczem; miksuję na wolnych obrotach, na koniec dodaję pokrojone jabłka.
  4. Formę wykładam papierem do pieczenia, piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku z termoobiegiem 50 minut (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz