poniedziałek, 21 października 2019

Pizza z crème fraîche i suszonymi grzybami

Co roku moja mama chodzi na grzyby. W tym roku zebrała ich tyle, że nie nadążała ich suszyć :). Cieszy mnie to ogromnie bo dzięki Niej zawsze mam zapas grzybów, które uwielbiam. 

Pierwszy raz zrobiłam pizzę z grzybami i crème fraîche. Połączenie to tak przypadło mi do gustu, że z pewnością szybko je znowu powtórzę. 

Składniki na 2 pizze o średnicy około 23 cm:
na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 300 g  mąki
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
na farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • ok 200 g crème fraîche
  • 4 łyżki masła
  • parę listków pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam na minimum 30 minut. 
  2. Suche drożdże, mąkę, cukier i sól wrzucam do miski i zalewam ciepłą wodą. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy używamy świeżych drożdży najpierw musimy zrobić zaczyn. 
  3. Grzyby odcedzam i kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w kostkę; wszystko podsmażam z solą i pieprzem na patelni na maśle.
  4. Ciasto dzielę na dwie części; każdą formuuję na kształt koła o średnicy 23 cm. 
  5. Na ciasto kładę crème fraîche a następnie grzyby z cebulą. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 18 min.
  6. Posypuję świeżo posiekaną pietruszką.

1 komentarz:

  1. Przepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
    Do kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
    Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/

    OdpowiedzUsuń