środa, 13 listopada 2019

Kotlety kalafiorowo - serowe


Kiedy spróbowałam po raz pierwszy kotlety z kalafiora tak mi zasmakowały, że teraz często goszczą na naszym stole. 
Tym razem dodałam do nich żółty ser. Kotlety są mięciutkie i nadają się znakomicie jako dodatek do potraw lub jako danie główne np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym. 

Składniki na 9 sztuk:

  • 500 g ugotowanego kalafioru
  • 130 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ugotowany kalafior rozduszam widelcem.
  2. Ser ścieram na tarce i dodaję do kalafiora, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz oraz bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam.
  3. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

1 komentarz: