poniedziałek, 18 listopada 2019

Ciasto jabłkowo - czekoladowe na zimno

Przepyszne lekko kwaskowe ciasto, które nadaje się znakomicie do kawy. Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi.
Swoje ciasto zrobiłam w prostokątnej formie ale równie dobrze sprawdzi się kwadratowa, wtedy jednak ciasto może być odrobinę niższe.

Składniki na formę o wymiarach 27x13:
na warstwę cytrynową:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
na warstwę czekoladową:
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 200 g jogurtu naturalnego. 
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny 
dodatkowo:
  • paczka herbatników
  • czekoladowa posypka ( opcjonalnie do posypania)
Przygotowanie:

  1. Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. 
  2. Wrzucam do garnka pokrojone jabłka, dodaję sok z cytryny i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję na średnim ogniu; kiedy jabłka zaczynają mięknąć a woda zaczyna być gorąca wsypuję 2 galaretki i mieszam do rozpuszczenia galaretek.
  3. Na dno formy układam herbatniki a następnie przykrywam je ostygniętą galaretką z jabłkami i wstawiam do lodówki. 
  4. Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody.
  5. W małym garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem a następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Czekam aż lekko ostygnie ( ale nie za długo bo zacznie tęgnąć)
  6. Stopniowo, po jednej łyżce dodaję do jogurtu rozpuszczoną czekoladę za każdym razem mieszając. Jeśli rozpuszczoną czekoladę dodamy do jogurtu zbyt szybko to może się zważyć.
  7. Na zastygniętą warstwę cytrynową wykładam herbatniki a następnie warstwę czekoladową i wstawiam do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz