sobota, 23 listopada 2019

Placuszki z dyni z cynamonem

Pyszne i szybkie do zrobienia ( zwłaszcza jeśli mamy już wcześniej ugotowaną dynię) placuszki nadają się znakomicie na poranne śniadanie jak i na podwieczorek. Można je podać z cukrem pudrem lub z konfiturą.

Składniki na 10 sztuk:
  • 200 g purée z dyni* ( ja użyłam piżmowej)
  • 2 średnie jajka 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki mleka ( opcjonalnie gdy masa jest zbyt gęsta)
  • cukier puder do posypania 
* dynię należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wodzie przez około 20 minut  aż będzie miękka, następnie trzeba ją rozdusić widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.

Przygotowanie:
  1. Do purée wbijam jajka, dodaję cukry, cynamon, masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia; wszystko dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka ( wszystko zależy od dyni, której używamy) dodaję trochę więcej mąki. Jeśli zbyt gęsta można dodać trochę mleka. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę ale jednocześnie powinna też spływać powoli z łyżki.
  2. Na rozgrzaną patelkę z niewielką ilością oleju wykładam około 2 łyżek masy. Smażę około 2 minut i przewracam na drugą stronę.
  3. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz