wtorek, 12 listopada 2019

Danie jednogarnowe z cukinią, bakłażanem i fasolą

Dzisiaj bardzo sycące z uwagi na obecność fasoli i błyskawiczne do zrobienia danie jednogarnkowe z warzywami. Chyba jeszcze lepiej smakuje następnego dnia kiedy warzywa przejdą aromatem przypraw. 
Do przygotowania potrawy dodaję czerwone wino-bez obaw danie nie będzie miało "procentów" gdyż alkohol wyparuje ale dzięki niemu smak dania będzie zdecydowanie lepszy.

Składniki:
  • 1 większy bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki
  • 1 kubek białej fasoli ( ja użyłam fasoli w zalewie)
  • 50 ml czerwonego wina ( opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Bakłażana i cukinię kroję w kostkę i podsmażam na maśle. 
  2. Do podsmażonych warzyw dodaję wino ( ewentualnie woda), czosnek, przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Gotuję na średnim ogniu około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  3. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. 

Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

1 komentarz:

  1. Ale smaczności :). Dziękuję za przyłączenie się do akcji. Miłego gotowania! A.

    OdpowiedzUsuń