piątek, 8 listopada 2019

Ciasto cynamonowe z powidłami śliwkowymi



Uwielbiam smak i aromat cynamonu. Bardzo często dodaję go do  swoich wypieków. Ku mojemu zaskoczeniu nigdy jednak nie zrobiłam ciasta cynamonowego. Z kilku swoich sprawdzonych przepisów  stworzyłam jeden, dodałam powidła i powstało ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka.

Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka 
dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych 
Przygotowanie:
  1. Składniki suche wkładam do miski i dokładnie mieszam.
  2. Do drugiej miski wkładam składniki mokre i dokładnie mieszam a następnie wlewam je do suchych składników i mieszam łyżką aż składniki będą dokładnie połączone.
  3. Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  4. Kiedy ciasto ostygnie przecinam na dwa blaty i smaruję powidłami śliwkowymi.
Ciasto zostało podane na talerzu firmy AMBITION: https://ambition.pl
Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz