piątek, 8 listopada 2019

Rozgrzewająca zupa paprykowo-pomidorowa


Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa, która nadaje się rewelacyjnie na jesienny wieczór lub obiad. Robi się ją bardzo szybko, a podana z makaronem jest sycącym posiłkiem.

Składniki:

  • 2 żółte papryki 
  • 1 czerwona papryka 
  • 5 cm pora
  • 1/ 4 średniego selera 
  • 1 średnia marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • odrobina chilli 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Z umytych papryk usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również kroję w większą kostkę.
  2. Pokrojone warzywa wkładam do garnka i zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję około 15minut na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie.
  3. Do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy a następnie wszystko blenduję na jednolity krem.
  4. Podaję z makaronem.

1 komentarz: