niedziela, 10 listopada 2019

Ciasto drożdżowe z gruszkami i z cynamonową kruszonką


Bardzo lubię ciasta drożdżowe - nie tylko ich smak ale i zapach drożdży, który roznosi się po domu podczas robienia ciasta. 
Sezon na gruszki w pełni a ponieważ świetnie się one komponują z cynamonem nie mogłam nie zrobić ciasta.  
Kruszonkę podzieliłam na dwie części - do jednej z nich dodałam cynamon, dzięki czemu wierzch ciasta jest ciekawszy. Dzięki dodaniu żółtek ciasto nie jest suche. 

Składniki na formę o wymiarach 23x23cm:
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 4 żółtka 
  • 50 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 160 ml oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
na kruszonkę:
  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 65 g cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
  • 4 średnie gruszki
Przygotowanie:
  1. Pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko mieszam ze sobą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aż ruszy zaczyn.
  2. Żółtka dokładnie mieszam z cukrem.
  3. Mąkę przesiewam, dodaję wymieszane żółtka, olej oraz zaczyn i dokładnie mieszam do połączenia składników- ciasto będzie trochę luźne ( nie będzie się dało wyrobić kuli czy innego określonego kształtu) - takie ma być. Odstawiam na około 50 minut w ciepłe miejsce.
  4. W międzyczasie obieram gruszki i kroję na kawałki. 
  5. Formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto; na wierzch kładę gruszki. Odstawiam ponownie na 15 mniut w ciepłe miejsce. 
  6. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni.
  7. Kruszonka: mąkę, cukier i masło wyrabiam aż do połączenia składników; dzielę na dwie części: jedna większa, druga mniejsza. Do większej dodaję cynamon. 
  8. Ciasto posypuję kruszonką i piekę 40 min w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze przez chwilę ciasto w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylam drzwiczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz