sobota, 1 lutego 2020

Racuchy drożdżowe z białym serem i cukrem waniliowym


Proste do zrobienia chociaż trochę czasochłonne gdyż trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Smakują bardzo dobrze z cukrem pudrem lub dżemem.

Składniki na około 12 sztuk:
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 1/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 150 g sera białego 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem i jedną łyżką mąki w 1/2 szklanki mleka i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Do dużej miski wkładam mąkę, cukier waniliowy, jajka, pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Kiedy ciasto jest wyrośnięte dodaję pokruszony ser i mieszam. 
  4. Na rozgrzany olej kładę po 2 łyżki masy i smażę z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz