sobota, 29 lutego 2020

Domowy budyń waniliowy

Pyszny domowy budyń, który robi się tak samo szybko jak ten z proszku ale smakuje o niebo lepiej i nie ma żadnych sztucznych dodatków.
Jeśli nie mamy laski wanilii możemy użyć cukru waniliowego. Wystarczy zamiast zwykłego cukru dodać cukier waniliowy 

Składniki na dwie porcje:
  • 500 ml mleka 
  • 2 duże żółtka 
  • 1 1/2 łyżeczki cukru lub trochę więcej gdy wolimy słodsze. 
  • 1/4 laski wanilii
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Do garnka wkładam żółtka, cukier, masło oraz połowę mleka. Gotuję na średnim ogniu i mieszam rózgą kuchenną do połączenia składników.
  2. Mąkę dokładnie mieszam z pozostałym mlekem. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować dodaję powoli mleko z mąką cały czas mieszając rózgą aby nie było grudek na średnim ogniu. Po chwili budyń zacznie gęstnieć.
  3. Wyciągam laskę wanilii i przelewam do pucharków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz