poniedziałek, 2 marca 2020

Agrestowa góra lodowa bez pieczenia

Ciasto składa się z trzech warstw: pianki agrestowej, galaretki oraz kremu budyniowego.
Jest lekko kwaskowe dzięki galaretce agrestowej. 
Chociaz jest ciastem warstwowym robi się je bardzo szybko i sprawnie. Krem budyniowy można zrobić w czasie kiedy galaretka agrestowa zastyga nam w lodówce.

Składniki na formę o wymiarach 21×21cm:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 2 opakowania galaretki agrestowej 
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny 
  • 500 g budyniu (z tego przepisu lub z proszku)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 3 łyżeczki cukru pudru lub więcej gdy wolimy słodsze ciasta
  • opakowanie biszkoptów
  • polewa czekoladowa
  • posypka czekoladowa 
Przygotowanie:
  1. Na dno formy wykładam biszkopty.
  2. Kremówkę ubijam na sztywno.
  3. Galaretki razem z żelatyną rozpuszczam w 800 ml wody.
  4. Do kremówki dodaję połowę rozpuszczonej galaretki i mieszam a następnie wylewam masę na biszkopty i wkładam do lodówki. Kiedy masa zastygnie wylewam pozostałą galaretkę i ponownie odstawiam do lodówki. 
  5. Masło ubijam na puszystą masę a następnie powoli dodaję budyń i cukier cały czas miksujac. Masę wykładam na galaretkę a na wierzch wkładam pionowo biszkopty. 
  6. Polewam polewą czekoladową i posypuję posypką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz