piątek, 6 marca 2020

Drożdżowe racuchy bananowo - kokosowe


Dla mnie racuchy są zawsze na drożdżach, nigdy na proszku do pieczenia. Te są bardzo miękkie i nadają się znakomicie na śniadanie jak i na podwieczorek.

Składniki na około 20 sztuk:
  • 2 szklanki mąki 
  • 30 g drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru ( lub więcej gdy wolimy słodsze)
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 średni banan 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem, łyżeczką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. W międzyczasie banana miksuję z pozostałym mlekiem ( można go również pokroić na mniejsze kawałki zamiast miksować), dodaję pozostałą mąkę, sól, wiórki, jajko oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. 
  3. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron aż będą rumiane. Wybieram ręcznikiem kuchennym z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.

1 komentarz: