sobota, 7 marca 2020

Drożdżowe chlebki z patelni

Proste i smaczne chlebki z patelni, które są przesiąknięte przyprawami mogą być doskonałym dodatkiem do potraw. Nie są suche, gdyż jest w nich masło.
Ja moje zrobiłam z czosnkiem i ziołami prowansalskimi ale można je zrobić z samym czosnkiem lub z dowolną przyprawą. 

Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
  • 20 g drożdży 
  • 300 g mąki 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • około 100 g miękkiego masła 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • zioła prowansalskie 
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 1 łyżki mąki, cukru oraz wody robię rozczyn i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 min.
  2. Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, oliwę, sól oraz rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  3. Miękkie masło mieszam z czosnkiem i ziołami.
  4. Ciasto dzielę na 8 części. Każdą rozwałkowuję na koło a następnie smaruję masłem. Tak posmarowane składam w paski a następnie zawijam w slimaka, ktorego raz jeszcze rozwałkowuję.
  5. Smażę z obu stron na dobrze rozgrzanej suchej patelni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz