poniedziałek, 23 marca 2020

Babka majonezowa z kakao


Szybka, znakomita do kawy i prosta do zrobienia babka, która zawsze wychodzi. 

Składniki na okrągłą formę do babki:
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 
  • niecała szklanka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • kilka kropel aromatu rumowego lub cytrynowego
  • 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania formy
  • olej do wysmarowania formy 
Przygotowanie:
  1. Formę na babkę smaruję olejem a następnie posypuję bułką tartą.
  2. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję majonez i ponownie miksuję. Następnie dodaję olejek oraz mąki przesiane z proszkiem i miksuję do połączenia składników. 
  3. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam.
  4. Obie masy wylewam jednocześnie do formy ( w jednej ręce trzymam miskę z jasną masą a w drugiej z ciemną). Podczas wylewania masy delikatnie się krzyżują i dzięki temu powstaje efekt marmurka.
  5. Piekę godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz