sobota, 21 marca 2020

Kakaowe muffinki z prażonymi jabłkami


Bardzo wilgotne i nafaszerowane prażonymi jabłkami muffinki są szybkie do zrobienia i znikają błyskawicznie. 
Można użyć gotowych prażonych jabłek ze słoika lub zrobić je samemu. Wystarczy obrać i pokroić w kostkę jabłka, wrzucić do garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę cukru oraz i gotować chwilę pod przykryciem aż będą miękkie. 

Składniki na 24 małe muffinki:
  • 1 2/3 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru 
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 6-7 pełnych łyżek prażonych jabłek
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję suche składniki: sól, kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszam do połączenia.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, jajka i wszystko mieszam, następnie wkładam suche składniki i dokładnie mieszam. Gdy wszystko jest wymieszane na jednolitą masę dodaję prażone jabłka i delikatnie mieszam.
  3. Przelewam do silikonowych foremek i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez około 20 minut opcja góra - dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz