środa, 4 marca 2020

Bakłażan z czerwonym pesto, oliwkami i orzechami laskowymi


Bardzo lubię domowe czerwone pesto. W połączeniu ze smażonym bakłażanem, oliwkami i chorizo wychodzi smaczna przystawka, która zadowoli każdego.

Składniki:
na czerwone pesto:
  • szklanka suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 40 g parmezanu
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3/4 - 1 szklanki oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 1 duży bakłażan
  • 100 g chorizo
  • garść orzechów laskowych
  • garść zielonych oliwek
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:
  1. Bakłażana myję i kroję w plastry o szerokości około 1 cm, posypuję solą i smażę na patelni z obu stron aż będzie miękki.
  2. Orzechy laskowe podsmażam na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki na czerwone pesto wkładam do blendera i dokładnie miksuję na jednolitą masę.
  4. Chorizo kroję na drobne kawałki i dodaję do pesto a następnie mieszam dokładnie. Wykładam na bakłażana, następnie kładę przekrojone na pół oliwki oraz posypuję uprażonymi orzechami laskowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz