piątek, 27 marca 2020

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym


Na to ciasto apetyt miałam od dawna ale zawsze zabierałam się za inne wypieki. Teraz żałuję, że zrobienie go tak bardzo przesuwałam. Ciasto w połączeniu z musem jabłkowym i warstwą cytrynową jest po prostu znakomite i już teraz wiem, że będę je robić częściej. 

Składniki na okrągłą formę o średnicy 19 cm:
na ciasto
  • 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki oleju 
na warstwę jabłkową:
  • 160 g musu jabłkowego 
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki żelatyny 
na warstwę jogurtową:
  • 160 g jogurtu naturalnego 
  • 1/2 galaretki cytrynowej 
  • 1/2 łyżeczki żelatyny 
Przygotowanie:
  1.  Cukier miksuję z jajkami na puszystą masę. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon i olej. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Na końcu dodaję marchew i dokładnie mieszam łyżką. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut do suchego patyczka. Kiedy ostygnie przecinam na 3 blaty.
  2. Galaretkę z żelatyną rozpuszczam w niepełnej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję mus jabłkowy i mieszam. Kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na blat ciasta marchewkowego i wkładam do lodówki a następnie przykrywam drugim blatem. 
  3. Galaretkę z żelatyną rozpuszczam w niepełnej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Gdy zaczyna tęgnąć wylewam na blat ciasta i przykrywam trzecim blatem.
  4. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz