poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Chałka

Prosta i naprawdę smaczna chałka, która smakuje rewelacyjnie z masłem i z poranną herbatą lub kawą. Ja zawsze robię ją z kruszonką ale można ją również posypać makiem lub cukrem waniliowym.

Składniki na 2 chałki:
na ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 22 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 65 g cukru
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka* lub mak
*50 g mąki, 30 g masła oraz 30 g cukru waniliowego lub zwykłego mieszam dokładnie ze sobą aż składniki zaczną się ze sobą łączyć a następnie połączonymi składnikami posypuję chałkę. 
Przygotowanie:

  1. 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże mieszam i zalewam połową ciepłego mleka. Odstawiam rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Do dużej miski dodaję pozostałą mąkę, jajko, sól, masło, rozczyn oraz pozostałe ciepłej mleko. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
  3. Uderzam pięścią z góry w wyrośnięte ciasto a następnie dzielę ciasto na dwie części. Następnie każdą z nich dzielę na mniejsze kawałki i z każdego formuję wałek. 3 wałki łącze z sobą u góry a następnie robię z nich warkocz. Odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
  4. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką lub makiem.
  5. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni opcja góra- dół. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz