środa, 29 kwietnia 2020

Sernik wiedeński



Sernik wiedeński należy do moich ulubionych, głównie przez to, że robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny. Tradycyjnie robi się go bez spodu i z dużej ilości jaj dzięki czemu jest bardzo puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Ja dodaję do niego ekstrakt pomarańczowy ale można go zastąpić waniliowym lub pominąć całkowicie. 

Składniki na formę o średnicy 25 cm:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 
  • 8 jajek 
  • 175 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 
Przygotowanie: 
  1. Składniki wyciągam wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Robię to mikserem na najwyższych obrotach przez 7-9 minut.
  3. Do sera dodaję obie mąki, rozpuszczone i ostudzone masło i delikatne mieszam. Następnie partiami dodaję masę jajeczną. Masę mieszam łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Kolejną partię dodaję kiedy poprzednia połączy się z serem. Masę wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piekę 100 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni - opcja góra-dół bez termoobiegu. Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą. W czasie pieczenia nie otwieram drzwiczek. Po upieczeniu zostawiam około 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz