poniedziałek, 4 maja 2020

Ciasto marchewkowo - pomarańczowe


Bardzo lubię ciasto marchewkowe i często robię je w różnych kombinacjach. Tym razem po raz pierwszy zrobiłam je z pomarańczą i skórką pomarańczową. Wyszło znakomite - z wyczuwalnym smakiem pomarańczy i delikatną nutką cynamonu, który zawsze dodaję do ciasta marchewkowego.

Składniki na formę o wymiarach 18×18 cm:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 
  • 1/2 dużej pomarańczy 
  • 1 średnia marchew ( u mnie ma 80 g)
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamon oraz olej. Mieszam do połączenia składników mikserem. 
  2. Do masy dodaję posiekaną skórkę pomarańczową, marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz pomarańczę pokrojoną na małe kawałki i pozbawioną błonek. Wszystko mieszam łyżką i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piekę w temperaturze 170 stopni opcja góra-dół przez około 40 minut do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz