sobota, 9 maja 2020

Kuchnia grecka: Tomatokeftedes



Tomatokeftedes to nic innego jak placuszki pomidorowe. Są rewelacyjnym pomysłem na śniadanie np. zamiast jajecznicy. Robi się je szybko i sprawnie. Należy jednak pamiętać aby użyć do nich mocno dojrzałych pomidorów, które mają w sobie dużo soku. 

Składniki na 8 sztuk:
  • 500 g soczystych pomidorów ( 2 większe sztuki)
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 6 listków bazylii drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki 
  • około 100 g mąki 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzam, usuwam skórkę i drobno siekam. Dodaję posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ( dodaję jej tyle aby ciasto było gęste).
  2. Na rozgrzany olej wylewam porcje masy i smażę z obu stron do zarumienienia. 
  3. Podaję ze śmietaną lub dipem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz