piątek, 22 maja 2020

Muffinki kakaowe z kawałkami czekolady


Miękkie, wilgotne i z dużą ilością czekolady. Oto muffinki, które zawsze wychodzą i rozchodzą się w mgnieniu oka.

Składniki na 24 małe muffinki:
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru 
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 100 g czekolady mlecznej pokruszonej na kawałki
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję suche składniki: sól, kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszam do połączenia.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, jajka i wszystko mieszam, następnie dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. Gdy wszystko jest wymieszane na jednolitą masę dodaję kawałki czekolady.
  3. Przelewam do silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez około 20 minut opcja góra - dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz