środa, 27 maja 2020

Torcik kakaowy z masą serowo - czekoladową


Oto przepis na jeden z moich ulubionych tortów, ktory z jednej strony jest bardzo sycący, z drugiej za sprawą mascarpone jest rozpływający się w ustach. Dodałam do nich maliny ale można także dodać wiśnie, które wcześniej namoczone były w alkoholu.

Składniki na formę o średnicy 19 cm:
na biszkopt:
  • 3 jajka ( białka i żółtka osobno)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
na masę serowo-czekoladową:
  • 200 g czekolady mlecznej 
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 500 g mascarpone 
dodatkowo:
  • 100 g malin
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • posypka czekoladowa 
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier; następnie dodaję żółtka oraz obie mąki, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam łyżką. Wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 20 minut do suchego patyczka. Kiedy ostygnie dzielę na trzy blaty.
  2. Masa: czekolady łamię na mniejsze kawałki i razem ze śmietanką rozpuszczam w małym garnku na niewielkim ogniu; kiedy rozpuszczona czekolada ostygnie mieszam ją dokładnie z serem.
  3. Na pierwszy blat nakładam połowę masę, następnie kładę drugi blat i pozostałą masę oraz maliny pokrojone na mniejsze kawałki; przykrywam trzecim blatem. Ubijam śmietanę kremówkę i przykrywam nią wierzch tortu i boki. 
  4. Na końcu tort dekoruję posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz