wtorek, 2 czerwca 2020

Sernik z rabarbarem i kokosową bezą


Sezon rabarbarowy w pełni. Chociaż często gościł u nas placek z rabarbarem to jeszcze nigdy nie zrobiłam sernika z tym owocem i to był błąd. Zrobiłam go dzisiaj i wyszedł naprawdę smaczny. Z pewnością połączenie rabarbaru z wiórkami kokosowymi wykorzystam także w innych wypiekach. 

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
na spód:
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka 
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru 
  • 125 g masła 
na masę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 250 g miękkiego masła 
na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
dodatkowo:
  • 3 gałązki rabarbaru 
Przygotowanie:

  1. Spód: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam na ciasto; formę  wykładam papierem do pieczenia a następnie przykrywam dno wyrobionym  ciastem. 
  2. Masa serowa: wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę i wykładam na spód 
  3. Na masę serową wykładam umyty i pokrojony rabarbar. Wkładam sernik do piekarnika i piekę 40 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
  4. W międzyczasie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
  5. Delikatnie wyciągam sernik i na wierzch kładę ubite białka z wiórkami kokosowymi i wkładam do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdzam delikatnie patyczkiem czy sernik się upiekł. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz