niedziela, 7 czerwca 2020

Ciasto z rabarbarem i budyniem



Smaczne, szybkie ciasto, które zawsze wychodzi. Ja zrobiłam je z rabarbarem ale znakomicie będzie też smakować z truskawkami.

Składniki na formę o wymiarach 25×25 cm:
na spód:
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka 
  • 125 g masła 
na warstwę budyniową:
  • 2 budynie w proszku po 40 g
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 700 ml mleka ( niecałe 3 szklanki)
na kruszonkę:
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 125 g masła 
dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę 

Przygotowanie: 
  1. Spód: wszystkie składniki wkładam do dużej miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto wykładam na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam w piekarniku przez 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
  2. Na podpieczony spód kładę pokrojony rabarbar.
  3. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ze sobą az składniki zaczną się łączyć ze sobą.
  4. Masa budyniowa: do garnka wlewam 500 ml mleka; do pozostałych 200 ml wsypuję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję pozostałe mleko z proszkiem budyniowym. Mieszam energicznie i ciepły budyń wylewam na rabarbar. 
  5. Na masę budyniową kładę kruszonkę.
  6. Piekę 45 - 50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku opcja góra-dół az kruszonka będzie rumiana.

2 komentarze: