piątek, 26 czerwca 2020

Bananowe babeczki z kawałkami czekolady


Ekspresowe i wilgotne babeczki bananowo - czekoladowe - znakomite na piknik lub na podwieczorek. 

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 średnie banany 
  • 60 g czekolady mlecznej pokruszonej na kawałki
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wkładam mąkę, proszek, sodę, oraz cukier i mieszam.
  2. Do drugiej miski wkładam olej, jogurt oraz jajka; wszystko dokładnie mieszam i dodaję do suchych składników. 
  3. Na koniec do masy wrzucam rozduszone widelcem banany i kawałki czekolady i wszystko dokładnie mieszam. 
  4. Przelewam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami ( można też użyć silikonowych foremek) do 2/ 3 wysokości gdyż babeczki urosną. 
  5. Piekę około 18 - 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz