czwartek, 18 czerwca 2020

Gołąbki bez zawijania


Bardzo lubię gołąbki, czasem jednak nie mam na nie czasu. Gołąbki bez zawijania są dla nich alternatywą. Robi się je szybko i smakują równie dobrze.

Składniki na 9-10 sztuk:
na gołąbki
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 250 g kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
na sos:
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego 
  • 1/3 szklanki śmietany 9%
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • sól 
  • pieprz 
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka
Przygotowanie:
  1.  Kapustę kroję na małe kawałki. Kiedy używamy młodej kapusty nie musimy jej sparzać. Jeśli, używamy starej, która jest nieco twardsza lepiej pokroić ją, zalać wrzątkiem i zostawić w nim na parę minut - wtedy będziemy mieć pewność, że gołąbki nie będą twarde przez kapustę.
  2. Do kapusty dodaję ugotowany ryż, mięso, jajko, drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Wszystko mieszam i formuję gołąbki. 
  3.  Gołąbki obtaczam delikatnie w mące i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
  4. Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą w kubku a następnie wylewam na gołąbki. Gołąbki przewracam na drugą stronę w trakcie smażenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz