poniedziałek, 29 lipca 2019

Kotlety z ziemniakami i kalafiorem

Składniki:
  • 300 g kalafiora 
  • 400 g ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i kalafior gotuję w wodzie aż będą miękkie ( wystarczy, że będą miękkie na tyle, że będziemy w stanie wbić w nie widelec). Podczas gotowania należy sprawdzać zarówno ziemniaki jak i kalafior. Może się zdarzyć, że ziemniaki będą szybciej miękkie - w zależności od odmiany- wtedy należy je wcześniej wyjąć aby się nie rozgotowały i nie zrobiła się papka. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
  2. Do masy dodaję jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
  3. Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz