poniedziałek, 15 lipca 2019

Krem z pora z parmezanem


Od dłuższego czasu w naszym domu królują zupy. Kiedyś ich nie doceniałam i nie lubiłam. Dzisiaj dostrzegam ich wartość i fakt, że robi się je bardzo szybko. 
Krem z pora z parmezanem powstał przypadkiem. Był w domu por i parmezan. Postanowiłam więc zrobić powyższą zupę, która z pewnością częściej zagości na naszym stole. Zupa jest delikatna z wyraznie wyczuwalnym parmezanem.

Składniki na 4 talerze:
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 100 g parmezanu
  • 1/4 małego selera
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • odrobina oleju
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na oleju.
  2. Pozostałe warzywa kroję w mniejszą kostkę i wrzucam do garnka, zalewam bulionem i dodaję przyprawy. Gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzucam parmezan. 
  3. Wszystko miksuję w blenderze na jednolity krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz