wtorek, 23 lipca 2019

Pulpeciki mięsne w sosie kurkowym


Składniki:
na sos:
  • 250 g kurek
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Kurki dobrze opłukuję.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni, dodaję kurki ( większe przecinam na pół), śmietanę kremówkę, przyprawy i  gotuję na wolnym ogniu.
  3. W międzyczasie wszystkie składniki na pulpeciki mieszam ze sobą i formuję pulpeciki, które wrzucam do sosu z kurkami, zwiększam ogień i gotuję około 15 min aż będą miękkie a mięso w środku upieczone ( w połowie gotowania przewracam pulpeciki na drugą stronę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz