sobota, 13 lipca 2019

Drożdżówki z mascarpone i borówkami

Składniki na około 14 średnich drożdżówek
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
na nadzienie:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • białko do sklejenia drożdżówek i posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki i zostawiam na około 15 min w ciepłym miejscu aż rozczyn ruszy.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję rozczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. Borówki mieszam z serem i cukrem ( jeśli borówki są duże kroję na pół).
  4. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykrawam kwadraty o boku 10 cm; na środek nakładam łyżkę farszu i smaruję brzegi kwadratu białkiem, składam kwadrat w trójkąt.
  5. Odkładam drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce.
  6. Wierzch smaruję białkiem.
  7. Piekę ok 25 min w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane.
  8. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz