czwartek, 11 lipca 2019

Pizza z kurczakiem i pieczarkami

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • ok 200 g pieczarek
  • ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy. 
  4. Kurczaka kroimy na małe kawałki a cebulę i pieczarki na plasterki wykładamy na pizzę i posypujemy serem. 
  5. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz