środa, 3 lipca 2019

Ryż z ananasem

Składniki na 2 porcje:
  • 1 średni ananas
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie:
  1. Ananasa kroję podłużnie (od liści aż do spodu) i wykrawam kawałki ze środka.
  2. Ryż gotuję w garnku do miękkości.
  3. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni na oleju, po chwili dodaję kawałki ananasa, chili oraz czosnek, sól i 5 łyżek wody.
  4. Ananasa podsmażonego z cebulą i chili dodaję do ryżu i mieszam.

2 komentarze:

  1. A ten Czosnek to musi być ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie musi być ale w kuchni azjatyckiej przeważnie dodaje się go do potraw słodko - kwaśnych dzięki czemu potrawa jest lepsza. W takiej ilości jaka jest w przepisie nie jest on mocno wyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń