wtorek, 30 lipca 2019

Krem angielski


Tradycyjny angielski krem, który konsystencją przypomina budyń ale jest dużo rzadszy. Nie nadaje się do przekładania ciast ale znakomicie nadaje się do ich polewania czy jako dodatek do deserów. W Wielkiej Brytanii można go znależć praktycznie w każdym sklepie. Przepisów na niego jest sporo - różnią się głównie ilością dodawanych żółtek, zawartością cukru oraz proporcjami pomiędzy mlekiem a kremówką. Poniżej przepis, który mi najbardziej smakuje.  

Składniki:
  • 6 żółtek 
  • 350 ml śmietany kremówki*
  • 150 ml mleka 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii ( opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
*można również dać 250 ml mleka i 250 ml kremówki, wtedy masa będzie mniej gęsta niż ta którą ja robię

Przygotowanie:
  1. Żółtka miksuję z cukrem na puszystą masę.
  2. Mleko, kremówkę i nasiona ze środka laski wanilii ( opcjonalnie ekstrakt z wanilii) wlewam do garnuszka i zagotowuję. 
  3. Połowę masy z garnuszka wlewam do żółtek i miksuję. Po zmiksowaniu przelewam ją z powrotem do garnuszka. Na średnim ogniu mieszam masę dosyć energicznie ale jej nie zagotowuję bo w przeciwnym razie zważy się. Masa ma lekko zgęstnieć i spływać z łyżki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz