sobota, 27 lipca 2019

Krem pieczarkowy z serem pleśniowym


Lubię pieczarki i uwielbiam ser pleśniowy. Nigdy jednak nie jadłam zupy pieczarkowej z serem pleśniowym. Trzeba było zatem pomysł wdrożyć życie. Zupa okazała się rewelacyjna i będę ją z pewnością robić częściej. 

Składniki:
  • ok 600 g pieczarek
  • 100 g sera pleśniowego typu stilton, rokpol
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ok 4 łyżek masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Pieczarki myję i razem z cebulę kroję w paski i podsmażam w garnku na maśle; gdy są już zarumienione zalewam je bulionem.
  2. Do bulionu wrzucam ser, pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i gotuję aż będą miękkie.
  3. Zupę przekładam do blendera i miksuję na krem.
  4. Na koniec dodaję sól i pieprz. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz