sobota, 20 lipca 2019

Kotlety ruskie


Przepyszne kotlety, które można szybko zrobić kiedy zostanie nam za dużo farszu do pierogów ruskich. 

Składniki:
  • 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotuję w wodzie aż będą miękkie. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju aż będzie mocno przypieczona, dodaję do ziemniaków. 
  3. Do ziemniaków i cebuli dodaję ser, przyprawy, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
  4. Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz