niedziela, 21 lipca 2019

Ciasto marchewkowo - pietruszkowe


Robiłam już ciasta z marchewką, szpinakiem czy też burakami. Niedawno pokusiłam się o zrobienie babeczek z selera oraz ciasta pietruszkowego. Chociaż do tych dwóch ostatnich miałam pewne obawy to jednak okazały się bardzo smaczne a goście nawet nie wiedzieli, że przemycone w nich były warzywa. Dzisiaj wypadło na ciasto marchewkowo - pietruszkowe, które także mnie nie zawiodło - wyszło pyszne!

Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm:
  • 2 jaja
  • 1 duża marchewka starta na dużych oczkach
  • 1 duża pietruszka starta na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jaja miksuję z cukrem na puszystą masę.
  2. Do jajecznej masy stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, cynamon, przyprawę do pierników, olej oraz marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.
  3. Piekę około 40 minut do suchego patyka w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz