piątek, 12 lipca 2019

Pierogi ruskie z boczkiem

Składniki na ok 25 -30 pierogów w zależności od wielkości:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 350 ml)
  • 1 łyżka miękkiego masła ( może być nawet rozpuszczone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody (może być nawet wrząca)
na farsz:
  • 1 cebula
  • 200 g tłustego sera
  • 3 duże ziemniaki
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Mąkę wrzucam do garnka ( to moja metoda, która dla mnie jest łatwiejsza niż wyrabianie ciasta na stolnicy), wbijam jajko, dodaję masło i sól i wszystko lekko mieszam.
  2. Następnie wlewam wodę i wszystko mieszam łyżką; kiedy składniki się połączą kończę wyrabiać ciasto rękoma. Im cieplejsza woda tym łatwiej urabia się ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania klei się do rąk dodaję odrobinę mąki.
  3. Boczek podsmażam na patelni i odkładam na talerzyk, na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Ziemniaki przeciskam przez maszynkę lub miażdżę dokładnie widelcem na jednolitą masę, dodaję ser oraz cebulę i boczek, wszystko dokładnie mieszam.
  5. Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam kółka; nakładam farsz na środek pieroga i sklejam brzegi ( jeśli nie chcą się skleić to brzeg lekko smaruję wodą).
  6. Pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Polewam masłem lub podaję z zeszkloną cebulą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz